Album dedicat Statuii Libertății, publicat cu sprijinul Rotary Club Ploiești

Clubul Rotary Ploiesti s-a implicat activ in marcarea celor 150 de ani ai „Republicii de la Ploiesti”, sustinand financiar aparitia albumului „Statuia Libertății. O istorie republicană ilustrată”, avandu-i drept autori pe criticul literar și profesorul Dan Gulea și pe istoricul și profesorul Dorin Stănescu.

Volumul, editat de Societatea Culturala ATOM Ploiesti a fost lansat ieri, in fata Primariei si in preajma protagonistei, Statuia Libertatii, evenimentul fiind moderat de presedintele RC Ploiesti, jurnalistul Claudius Dociu.

 

Lucrarea are 100 de pagini, un studiu introductiv și o impresionantă colecție de imagini inedite aflate în arhive și biblioteci din țară și străinătate, fiind o veritabilă istorie în imagini a anului 1870 și a Statuii Libertății între anii 1881-2020.

Narațiunea ilustrată de către autori  reprezintă istoria acestui monument unic în țară – Statuia Libertății,  un simbol al luptei ploieștenilor pentru drepturi și libertăți publice, al existenței acelei generații excepționale care a participat la înfăptuirea Unirii de la 1859, la obținerea Independenței de stat și a pus fundamentele României Moderne. Statuia Libertății, comandată la Paris și plătită prin subscripție națională la inițiativa lui Dumitru Brătianu, este primul monument de for public al orașului Ploiești, în fapt o copie a Marianne républicaine – simbolul revoluției franceze de la 1789 și emblema Franței de ieri și de astăzi. Ca o expresie a însemnătății generației de la 1870, pe frontispiciul statuii au fost scrise următoarele cuvinte: Cetățenilor Ploieșteni, apărători ai libertăților publice, România recunoscătoare.

Cu timpul, monumentul s-a transformat în vector al unității societății ploieștene, în jurul său desfășurându-se toate manifestările comunitare ale perioadei de până la 1948. Recent, în decembrie 1989, Statuia a simbolizat din nou libertatea recâștigată cu jertfe, ploieștenii strângându-se din nou în proximitatea acesteia.

Lucrarea lui Dan Gulea și Dorin Stănescu oferă o serie de imagini puțin cunoscute precum cele legate de sosirea țarului Rusiei la Ploiești în 1877, când orașul devine o veritabilă „Axis Mundi”, fragmente de publicistică inedită a lui Mihai Eminescu scrise  cu ocazia inaugurării Statuii Libertății din anul 1881, precum și  reflectarea în literatură a acestui monument.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.