Dezvelirea bustului lui Tache Ionescu – imagini document

Cati oare isi mai amintesc faptul ca la Bucuresti a fost dezvelita in 1931 o statuie a lui Take Ionescu?
Grupul statuar inchinat patronului politic si spiritual al lui Nicolae Titulescu a fost realizat de sculptorul francez Ernst Doubois. Inaugurat  la 21 iunie 1931, el a fost din nefericire daramat la mijlocul anilor ’50 ai secolului XX, în plina epoca proletcultista.

Dupa mai bine de o jumatate de secol, insa, la initiativa clubului Rotary Ploiesti, in capatul strazii care poarta numele marelui om politic ploiestean a fost dezvelit bustul acestuia, eveniment de la care puteti urmari mai jos o galerie de fotografii-document pentru care ii multumim dlui Constantin NEMEȘ!

2 comments

  1. Multumiri celor care s-au straduit sa faca site-ul.
    Clubul nostru merita de mult un site pt., ca avem multe realizari care trebuie popularizate.Voi face o lista de propuneri si o voi trimite spre studiu.

  2. In vara anului 1955, ma aflam soldat in termen la o resedinta de regiment din Ploesti, unitate ce cuprindea 15 furieri, printre care ma aflam si eu. Din corpul de furieri se trimiteau la Bucuresti delegati cu corespondenta tehnica
    . Era un mare privilegiu pentru noi soldatii furieri sa fim delegati pentru capitala. La prima mea vizita in Bucuresti, am fost profund impresionat de impunatoarea statuie a lui Tache Ionescu, dar mai ales de textul daltuit in masivul de andezit, care cuprindea un fragment, de esenta , de porunca istorica imperativa ,- pentru generatiile viitoare, ! ! ,,, GENERATIA ACEASTA, NU ARE NUMAI SARCINA VITEJIEI DE A SMULGE CU SABIA-N MANA HOTARELE STRAVECHI, CI ARE SI SARCINA CUMINTENIEI DE A SE TRANSFORMA PE EA INSASI NU NUMAI INTR-O ALTA ROMANIE GEOGRAFICA, CI SI INTR-0 ALTA ROMANIE SUFLETEASCA ! ! Scuze daca am omis ceva, transcriu din memorie .In toata perioada anilor 1955 – 1956, intrand in Bucuresti , dupa sarcinile de serviciu, mergeam la Statuia lui Tache Ionescu, sa o admir, sa citesc textul , scris cu litere de foc ! ! Anii au trecut, in vara anului 1959, ajungand in Bucuresti, m-am dus sa vad Statuia lui Tache Ionescu, dar era disparuta ! Contactez batranii ce se adunau pe bancile din apropiere – din Gradina Icoanei, , de la care am aflat sacrilegiul asupra Statuii, asupra a tot ce era romanesc, si reprezenta un capitol de istorie a Romanilor . Ma intreb, in ziua de azi, Roteristii – ce au ridicat un modest edificiu ce-l simbolizeaza pe Tache Ionescu, de ce nu au putut daltui in andezit si textul ce a fost in Statuia initiala ? ? Pacat ! Zgarcenia sau ignoranta sunt de vina ! ! Daca pentru un anonim soldat, descins din obarsia satului de sub T I B L E S , Statuia, dar mai ales textul politic a lui Tache Ionescu a fost prilej de reflectie si invatatura – atunci pentru Rotaristii de azi, despre care se spune ,,din zvon public ” ca ar fi foarte bogati se pune intrebarea de ce nu au facut o lucrare complecta, fizic si spiritual ? ? ! !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.